Pregled delovanja zadnjih 35 let

Leta 2005 smo prvič pripravili kronološki pregled delovanja v več kot 25 letih in ga predstavili na jubilejnem 20. koncertu v kulturnem domu v Gorici v sliki in besedi.

1980 je prvih pet osmošolk zapustilo MPZ, ki sem ga to šolsko leto prevzela in je imel za vaje na voljo samo 2 uri tedensko. Danes vadi uradno 4 ure, kar pomeni, da sem pevcem na razpolago občasno tudi 5 ur, pevci pa naj bi prišli na vajo dvakrat tedensko.
Leta 1985 se je zgodil 1. koncert, na katerem je nastopil tudi OPZ takrat celodnevne podružnične osnovne šole Loka pri Žusmu, kjer sem nekaj let učila.
Prvi koncert je bil v marsičem presenečenje. Pozabili smo na fotografa, zato ni niti ene fotografije.
Osmošolke so bile prijetno presenečene, ko sem se jim na koncu zahvalila z rdečim nageljčkom in koncertnim programom, ki ga je s svojo lepo pisavo napisal takratni učitelj fizike, kasneje ravnatelj, gospod Rudi Mestinšek.devetošolke 2015
Devetošolke zdaj namesto programov dobijo priznanja za dolgoletno prepevanje.

Zadnja leta jih je podeljevala gospa Anita Koleša, letos pa Nastija Močnik v imenu Javnega sklada za kulturne dejavnosti in sicer kar na občinski reviji pevskih zborov v Šentjurju.
Pevce je treba na k1987_piknik_jezero-300x199oncu leta nagraditi.
Prva leta, ko še ni bilo koncertov, smo se v prvih dneh počitnic, igrali na šolskem igrišču, potem pa si privoščili sladoled; ali pa smo se z avtobusom zapeljali do Dobrine in jo peš mahnili na Žusem, kjer smo imeli piknik s sendviči. Kasneje smo imeli piknike s čevapčiči ob Slivniškem jezeru.
Zlasti OPZ pa svoje koncertno gostovanje na podružničnih šolah združi s prijetnim izletom.
Ko smo pevci MPZ peli Pesem sužnjev v cerkvi v Stični, smo z ubranim petjem očarali meniha.

Leta 2001 sem dobila naslov od Eve Kubečkove iz Červenega Kostelca na Češkem, in tako je prišlo do gostovanja na Češkem. Nastopili smo na dveh koncertih, si ogledali mesto in razvedrili v bazenu. Čehom smo se za prijazni sprejem oddolžili s kopanjem v Aqualuni, ki jih je od vseh aktivnosti (ogled Ipavčeve hiše, nastop na prir10k_1995_stari-300x200editvi Hura počitnice v Šentjurju in na našem 16. letnem koncertu) najbolj navdušilo.

Potem smo začeli proslavljati obletnice. Na 10. koncertu so se povabljeni nekdanji pevci zlahka postavili na oder in skupaj zapeli nekaj pesmi.
Za 15. koncert sem poslala 218 vabil, prišlo je 54 pevcev, 2005 pa se je od 262 vabljenih odzvalo vabilu na 20. koncert več kot 80 pevk in pevcev.
V soboto, 8. maja 2010, smo v kulturnem domu v Gorici pri Slivnici izvedli 25. jubilejni koncert. V avli so si povabljeni nekdanji pevci in ostali poslušalci lahko ogledali razstavo fotografij in seznam vseh pevcev, na katerem so bili označeni tudi solisti, instrumentalisti in članice Ženskega pevskega zbora, ki je nastal iz nekdanih pevk in se zdaj imenuje Vokalna skupina Kresnice. Seveda so bile članice prisotne in skupaj z MPZ in ostalimi nekdanjimi sopevkami zapele veliko pesmi. Blestel je seveda OPZ, ki s sproščenim petjem vsako lepo navdušuje. Program so duhovito povezovali predstavniki zborov: Vid Palčnik – OPZ, Janez Palčnik – MPZ in Saša Jagodič – množičnega, ki se je po koncertu iz dvorane preselil na oder in zapel še nekaj pesmi. Že v petek, ko smo imeli generalko za sošolce in učitelje, se je dvorana zelo zabavala ob pogledu na videoposnetke iz preteklih pevskih sezon. Tudi gospe in gospodje iz množičnega pevskega zbora so se nasmejali svoji osnovnošolski podobi.
Seveda smo se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri pripravah in izvedbi koncerta in se poslovili od treh devetošolk: Kristine Kaučič, Sare Polenšek in Marjance Polutnik.
Z velikim veseljem in malo nostalgije so si nekdanji pevci in pevke ogledali fotografije in videoposnetke s prejšnjih koncertov, občinskih revij, intenzivih  pevskih vaj, pevskih krstov, nastopov na zaključku celjskega festivala, mmpf-300x200izletov …

Obujanju spominov na najlepša šolska leta in prijateljstva, ki se stkejo tudi v zboru, ni konca.
V največje zadovoljstvo mi je odziv nekdanjih pevk in pevcev, ki se vedno znova udeležujejo teh spominskih srečanj, ki so redke priložnosti za obujanje spominov na otroštvo in prijateljske vezi, ki so jih stkali v zboru. Zadnja leta na odru skupaj prepevajo matere in hčere, tete in nečakinje, veselimo pa se tudi očetov.
Vedno znova pevke in pevci ugotavljajo, da pogrešajo prijetno druženje in prepevanje, zato so se 1998. leta nekatere pevke zbrale v vokalno skupino, ki je prerasla v Ženski pevski zbor Gorica, decembra 2005 pa smo si pevke nadele ime Vokalna skupina Kresnice, ki sem jo vodila in v njej tudi pela do 2011.
O jubilejnem 30. letnem koncertu pa tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.